Художники та книголюби висловлюють нарікання через те, що обкладинку відомого фентезійного роману американської письменниці Сари Маас «Дім Землі та Крові» згенерували завдяки ШІ. Про це повідомляє The Verge.

Читачі звернули увагу на посилання на Adobe Stock до ілюстрації вовка, який зображений на обкладинці. Ілюстрація відповідає зображенню, створеному користувачем Aperture Vintage і позначеному на сайті Adobe як згенероване штучним інтелектом. Це викликало критику як до Маас, так і до одного з провідних незалежних видавництв у світі – Bloomsbury Publishing.

Видавництво Bloomsbury стало відомим у Великій Британії після того, як почало публікувати франшизу про Гаррі Поттера Джоан Роулінг у 1997 році. Зараз Маас є однією з провідних авторів Bloomsbury, найбільш відомою завдяки своїм молодіжним фентезі «Скляний трон», «Двір шипів і троянд» та «Місто півмісяця». Авторка продала понад 12 млн власних книг, багато з яких потрапили до списку бестселерів New York Times. Вона не визнала походження зображення до «Дім Землі та Крові», однак похвалила дизайн обкладинки на своїй сторінці в Instagram.

Ситуація з обкладинкою Bloomsbury загострила занепокоєння художників, що видавці можуть відмовитися від їхніх послуг на користь зображень, які генерують ШІ.

«Bloomsbury – одне з найбільших видавництв. – зазначила в Twitter художниця-фрілансер Кала Елізабет. – Вони можуть дозволити собі найняти справжніх ілюстраторів замість того, щоб купувати стоки Adobe, звідки й походить цей ШІ-контент».

Нагадаємо, що деякі сервіси стокових зображень заборонили ілюстрації, створені штучним інтелектом, щоб уникнути суперечок про авторські права. Але Adobe вітає ШІ на своїй платформі Adobe Stock за умови дотримання певних критеріїв. Наприклад, контент має бути чітко позначений як створений ШІ. А автори мають ознайомитися з умовами будь-яких інструментів штучного інтелекту, які вони використовують для створення зображень, щоб переконатися, що вони мають усі необхідні права для їхнього ліцензування для комерційного використання.