Компанія Apple знаходиться серед таких, які приділяють увагу додатковим функціям своїх пристроїв, направлених на полегшення використання для людей з різними вадами. Це окремо підкреслювалося на багатьох з останніх презентацій нових продуктів.

Сьогодні компанія повідомила окремим релізом про нові можливості розділу Accessibility, серед яких буде Personal Voice — клонування голосу власника пристрою. Вона допоможе людям, які можуть втратити здатність розмовляти, відтворити для подальшого спілкування «синтезований голос, який звучить як вони самі».

Так, користувачі зможуть «навчити» смартфон або планшет відтворювати їх власний голос, для чого буде потрібно протягом 15 хвилин зачитувати приклади тексту в голос. Потім, завдяки інтеграції з функцією Live Speech, користувач зможе надрукувати потрібний текст, а пристрій відтворить його відповідним голосом.

Apple також зазначає, що для цього використовується «машинне навчання на пристроях, щоб зберегти конфіденційність та безпеку інформації користувачів».

Разом з цим будуть зроблені полегшені версії основних застосунків для людей з когнітивними порушеннями. Такі будуть призначені для того, щоб «спростити застосунки та функції до їхніх основних характеристик, щоб полегшити когнітивне навантаження». Серед них будуть комбінована версія Phone з FaceTime, модифіковані Messages, Camera, Photos та Music, які отримають контрастні кнопки, більший текст та інші допоміжні інструменти.

Apple оновлює допоміжні функції в iOS. Цього року iPhone та iPad навчаться копіювати голос свого власника

Magnifier також додасть у своїх можливостях допомоги. Користувач з вадами зору зможе навести камеру, наприклад, на клавіші мікрохвильової печі, і коли проведе пальцем по тій чи іншій клавіші, смартфон або планшет озвучить її функцію або нанесену цифру.

Заразом комп’ютери Mac зможуть працювати зі слуховими апаратами, які мають підтримку роботи з iPhone (зазвичай такі мають логотип Made for iPhone на пакуванні). В macOS також буде простіший спосіб регулювання тексту в Finder, Messages, Mail, Calendar та Notes. Ще система навчиться ставити на паузу анімовані GIF-зображення в Safari та Messages, налаштовувати швидкість розмови для Siri, та використовувати голосовий контроль для фонетичних підказок при редагуванні тексту.