Ілон Маск, генеральний директор компанії Tesla, вкотре не зміг оскаржити обмеження, яке вимагає перегляду юристами деяких його твітів, пов’язаних з Tesla, повідомляє Engadget.

Федеральний апеляційний суд, розташований на Манхеттені, відхилив твердження Маска про те, що угода з Комісією з цінних паперів і бірж (SEC) від 2018 року несправедливо накладає «попередні обмеження» на його свободу слова. Судова колегія зазначила, що Маск міг би захиститися від звинувачень або домовитися про інше врегулювання, якби він хотів писати твіти без контролю з боку юридичного наглядача.

У 2018 році Маск уклав мирову угоду з SEC після того, як агентство звинуватило його у фальсифікації заяв про «забезпечення фінансування» для приватизації Tesla. Мирова угода не лише вимагала юридичного схвалення твітів Маска, але й зобов’язувала його піти у відставку з посади голови правління Tesla.

В рамках цієї угоди Маск і Tesla сплатили окремі штрафи в розмірі $20 мільйонів кожен. Коли Маск пізніше заявив, що Tesla вироблятиме 500 000 автомобілів за рік, SEC спробувала звинуватити його в неповазі до суду. Однак суддя закликав усі залучені сторони укласти нову угоду у 2019 році. Вона надала Маску більше свободи, але все ще вимагала, щоб твіти, пов’язані з фінансовими питаннями про Tesla, були схвалені його юридичною командою.

Попри це, Маск продовжував сперечатися з Комісією з цінних паперів і бірж у наступні роки, а нещодавно виступив за те, щоб суди анулювали цю угоду. Він стверджує, що Комісія чинила на нього надмірний тиск, щоб змусити погодитися на мирову угоду, і перевищила свою юрисдикцію. Команда юристів Маска також стверджує, що угода порушує його права на свободу слова. У квітні минулого року суддя відхилив клопотання про визнання угоди недійсною, що призвело до нещодавньої апеляції.