Застосунки для смартфонів, розроблені китайськими компаніями, активно поширюються у світі попри зростаючу тенденцію, коли уряди розглядають їх як можливу загрозу безпеці. Про це пише Nikkei Asia.

На підтвердження цьому американська дослідницька компанія Sensor Tower проаналізувала п’ять найпопулярніших завантажень в 95 країнах і регіонах. З 475 топових застосунків за I квартал цього року 156 були китайськими. Це – 33% від загальної кількості та на 8% більше, ніж у 2020 році.

До п’ятірки лідерів на 82 ринках (86% від загальної кількості) потрапила платформа TikTok. Додаток для редагування відео CapCut увійшов до п’ятірки лідерів на 48 ринках (51%). А застосунок Shein виявився популярним серед молоді та мав високі показники в Європі та Південній Америці. Він був серед лідерів у 10 країнах, зокрема Іспанії та Бразилії.

У США китайські додатки також посідають перші місця. Загалом вони також входять до п’ятірки лідерів у близько 90% країн і територій. Але їх немає в топі в десяти країнах, зокрема в Індії та Японії.

Разом із тим, розроблені в США застосунки мають приблизно такий самий рівень присутності. Приміром, Instagram та інші додатки від Meta становлять 25% від загальної кількості. Але у 2020 році американські застосунки мали 50%.

Як відомо, країни по всьому світу посилюють обмеження на китайські додатки з міркувань національної безпеки. Наприклад, у США та Європі державним службовцям заборонено встановлювати їх на пристрої, які є державною власністю.

Натомість уряд Китаю має право вимагати від компаній, що перебувають на території країни, розкривати персональні дані, якими вони володіють. Крім того, більшість іноземних додатків залишаються недоступними в Китаї через урядове регулювання. Такий дисбаланс може призвести до подальшого тиску з боку уряду.