Нові зображення марсохода NASA Perseverance можуть показати сліди бурхливої марсіанської річки, яка була ширшою та глибшою, ніж вчені досі тут бачили. Про це сказано в повідомленні Лабораторії реактивного руху NASA.

Річка була частиною мережі водних шляхів, які впадали в кратер Джезеро – місцевість, яку марсохід досліджує з моменту посадки понад два роки тому.

Розуміння цих водних середовищ може допомогти вченим у пошуках ознак давнього мікробного життя, які могли зберегтися в марсіанській породі.

Знімки марсохода Perseverance можуть показати сліди річки на Марсі

Perseverance досліджує верхню частину купи осадових порід висотою 820 футів (250 метрів) з вигнутими шарами, що нагадують протікаючу воду. Одне з питань, на яке хочуть відповісти вчені, полягає в тому, чи текла вода тут відносно неглибокими струмками або ж більш потужною річковою системою. «Зшиті» зображення, зроблені інструментом Mastcam-Z на Perseverance, вказують саме на останню версію.

«Вони вказують на потужну річку, яка несе багато уламків. Чим потужніший потік води, тим легше він здатен переміщати більші шматки матеріалу», – пояснили в Лабораторії реактивного руху NASA в Південній Каліфорнії.

Нагадаємо, що вчені помітили серію вигнутих смуг шаруватих порід у кратері Джезеро багато років тому. Вони могли бачити ці шари з космосу, але нарешті змогли побачити їх зблизька завдяки Perseverance.