Компанія VAST, створена криптомільярдером Джедом МакКалебом, оголосила про співпрацю зі SpaceX та запланований на 2025 рік запуск першої власної космічної станції Haven-1.

VAST декларує за мету навчить людство жити у космосі й планує у 2030-ті роки створити декілька гігантських 100 метрових космічних станцій зі штучною гравітацією та екіпажем до 40 осіб кожна. Першій крок у здійсненні таких наполеонівських планів – запуск спільно зі SpaceX першою невеликої космічної станції Haven-1.

У місіях VAST SpaceX виступає як оператор запусків, якій доставить Haven-1 на орбіту, а потім буде здійснювати пілотовані місії до станції. VAST буде використовувати ракети Falcon 9, кораблі Dragon Crew, скафандри та стикувальні системи SpaceX.

Haven-1 – це одномодульна станція, яка зможе забезпечити прибування на орбіті екіпажу з 4 осіб протягом 30 діб. Діаметр станції 3,8 м, довжина 10,1 м, тобто вона добре розміщуються під обтікачем ракети-носія Falcon 9. Візуально станція нагадує кораблі Apollo, але замість маршового двигуна в неї стикувальний модуль. З іншого боку станції скляний оглядовий купол.

Запуск Haven-1, яку розробляє та виготовляє сама VAST, заплановано не раніше серпня 2025 р. Майже відразу після цього відбудеться перша пілотована місія Vast-1 до станції.

У будівництві наступних надвеликих станцій VAST сподіваєтеся використовувати кораблі SpaceX Starship. Згідно з планами компанії у 2028 році буде запущено перший модуль класу Starship. У 2030-ті роки декілька таких модулів з’єднають у 100-метрову станцію, яка буде обертатися, створюючи штучну гравітацію. У 2040-ві VAST бачить десятки великих кільцеподібних станцій по всій Сонячній системі. Майже те, що малювали фантасти у 1960-ті роки. Віримо?

Характеристики Haven-1
Діаметр – 3,8 м
Довжина – 10,1 м
Герметичний об’єм – 70 м3
Маса – 14 000 кг
Потужність сонячних панелей – 15 000 Вт
Орбіта – 500 км
Екіпаж – 4 особи