В обговореннях сучасних смартфонів часто підіймається тема відсутності необхідності в оновленні пристрою з виходом кожної нової моделі. На це впливає декілька факторів (продуктивність, камери, батареї тощо), які з року в рік перестали показувати настільки суттєву перевагу нових моделей, щоб середньостатистичний користувач одразу мав бажання вставати в чергу за оновленням.

Дослідники з CIRP (Consumer Intelligence Research Partners) зачепили цю тему в новому опитуванні американських користувачів iPhone, яке непогано підтверджує таку тезу. Опитування врахувало динаміку останніх п’яти років.

Так, переважна кількість користувачів змінюють свої iPhone на новіші раз на два чи три (або більше) роки. В середньому трохи більше за чверть опитуваних використовує новий iPhone понад рік, і лише 8-12% користувачів користуються однією моделлю менш як рік. Це якщо підсумувати показники за обраний період.

Більшість користувачів iPhone не змінюють смартфон понад 2-3 роки — CIRP

Станом на березень поточного року, 31% користувачів змінює смартфон раз на три або більше років й практично стільки ж — 30% — мають гаджети віком від двох до трьох років. Смартфони 28% респондентів змінюються на нові у період до двох років використання, а останні 10% користуються одним смартфоном менше ніж рік.

Дуже схожі показники повторювалися з 2019 року і до минулого, де ситуація виглядала трохи інакше. Тоді річне оновлення становило 12% відповідей, а менше за два роки до оновлення доводили 35% користувачів. 33% учасників опитування змінювали пристрій вже після двох років використання, а понад три роки — 20%.

Таку зміну в CIRP пояснили ситуацією з COVID-19. Користувачі практично не витрачали гроші на поїздки та суттєво зменшили витрати на розваги. До того ж держава «винагороджувала» громадян за щеплення від вірусу. Саме ці кошти користувачі могли витрачати на швидші за звичайні оновлення смартфонів.

Цікаво буде побачити, як саме зміниться динаміка у наступні кілька років.