Google збирається запровадити новий інструмент під назвою «Про це зображення» для англомовних пошукових запитів у США, повідомляє The Verge. Він буде відрізняти справжні зображення від змінених або створених за допомогою інструментів штучного інтелекту, таких як Midjourney або Stable Diffusion.

Функціональність інструменту поширюється на «зворотний пошук зображень», за допомогою якого можна завантажити фото чи малюнок, походження якого невідоме, щоб знайти його джерело. При цьому з’являється опція меню, яка дозволяє простежити історію зображення: коли воно було вперше проіндексоване Google, перший вебсайт, на якому воно з’явилося, і його наступні публікації.

Google проілюстрував роботу інструменту на прикладі сфабрикованого зображення висадки на Місяць. Інструмент показав, як це зображення було використано в різних статтях про теорію змови. Однак корисність інструменту не обмежується такими сценаріями.

Новий інструмент Google дозволить визначити, чи було зображення згенероване ШІ

Наприклад, фотографія, пов’язана з поточною подією, яка спочатку з’явилася в авторитетних новинних джерелах, таких як Getty, Reuters або CNN, може вважатися автентичною. З іншого боку, зображення, яке вперше з’явилося на маловідомому комедійному ресурсі, попри наявність водяного знаку новинної організації, швидше за все, є сфабрикованим.

За умови належного функціонування цей інструмент буде безцінним у боротьбі з поширенням дезінформації, і залишається сподіватися, що його наслідуватимуть інші платформи та він буде поширений Google на інші країни та мови.

Крім того, Google показав, що зображення, створені за допомогою його генеративних інструментів ШІ, будуть містити метадані, що вказують на їхнє походження, незалежно від того, на якій платформі Google вони з’являються. Інші автори та видавці також матимуть можливість маркувати свої зображення за допомогою тієї ж технології, хоча масштаби її впровадження ще не визначені.

У блозі Google повідомляється, що Midjourney і Shutterstock, серед інших, мають намір впровадити таку розмітку в найближчі місяці.