У січні 2023 року, в той час, коли чат-бот ChatGPT досягав у світі значних успіхів, інженер-програміст з Бенгалуру, на ім’я Сукуру Саї Вініт, представив GitaGPT, пише Rest of World. Цей чат-бот зі штучним інтелектом, який працює на основі технології GPT-3, пропонує відповіді, засновані на вченні Бгаґавад-Ґіти, основоположного індуїстського священного писання, що складається з 700 віршів. Розроблений для імітації розмовного стилю індуїстського божества Крішни, GitaGPT навіть звертається до користувачів із заспокійливою фразою: «Що тебе турбує, дитино моя?» у пошуковому вікні.

За словами Вініта, у Бгаґавад-Ґіті Крішна виступає в ролі терапевта для героя Арджуни. Релігійний бот зі штучним інтелектом працює схожим чином: «За винятком того, що ви насправді не розмовляєте з Крішною. Ви говорите з ботом, який прикидається ним».

Тільки з січня по березень цього року було розроблено щонайменше п’ять версій GitaGPT, і очікується, що їх буде ще більше. Однак експерти попереджають про потенційні ризики, пов’язані з тим, коли чат-боти беруть на себе божественні ролі. Було виявлено, що деякі відповіді, згенеровані ботами Гіти, не мають запобіжників проти пропаганди кастовості, мізогінії та навіть протиправної поведінки. Три з цих ботів припускають, що вбивство може бути виправданим, якщо воно відповідає дхармі чи обов’язку.

Віксіт Гаур, підприємець із Сан-Франциско і колишній керівник відділу користувацького штучного інтелекту в Dropbox, попереджає про потенційне зловживання такою технологією. «Але хтось інший може підхопити це і сказати: «А що, якщо я зможу використовувати це для формування громадської думки та просування власного порядку денного?». І ось тут все стає по-справжньому підступним. Тож є багато небезпек», – каже Гаур.

Легкість розробки чат-ботів зі штучним інтелектом значно зросла після того, як OpenAI зробила свій API загальнодоступним наприкінці листопада 2022 року. Це дозволило програмістам і просто зацікавленим людям створювати власні спеціалізовані чат-боти зі штучним інтелектом.

Джаспріт Біндра, дослідник ШІ та автор книги «The Tech Whisperer», присвяченої ШІ та іншим новим технологіям, зауважив, що релігія відіграє важливу роль в Індії. «Деякі з найкращих дослідників Упанішади, Ґіти та інших текстів, з якими я стикався, – завзяті інженери-програмісти або ІТ-фахівці. Тому я не здивований і впевнений, що буде ще багато чат-ботів, створених на основі різних релігійних текстів».

В описі GitaGPT стверджується, що чат-бот надає духовні настанови та розшифровує життєві таємниці з точки зору Крішни. Одна з версій навіть має заспокійливий звук флейти, культового інструменту Крішни, на задньому плані. Деякі з цих чат-ботів відповідають на 50 000 запитань щодня, а один з них вже згенерував близько 10 мільйонів відповідей.

Біндра визнає, що релігійні чат-боти потенційно можуть демістифікувати релігійні тексти, такі як Бхагавад Гіта, і зробити їх більш доступними. Однак він також попереджає, що вони можуть бути використані для просування певних політичних чи соціальних програм і вже можуть демонструвати певну політичну упередженість.