Китайська влада затримала чоловіка за використання ChatGPT для написання фейкових новин. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на інформацію бюро громадської безпеки північної провінції Ганьсу.

Це – один із перших випадків арешту, який пов’язаний зі зловживанням штучним інтелектом у країні. В бюро зауважили, що чоловік на прізвище Хонг використовував сучасні технологічні методи для фабрикації фейкової інформації та поширював її в соціальних мережах.

Про ймовірний злочин стало відомо після того, як поліція виявила неправдиву статтю про залізничну катастрофу, в результаті якої загинуло дев’ять осіб. Така інформація була розміщена на кількох акаунтах на платформі Baidu Inc. на кшталт блогу Baijiahao. Її переглянули понад 15 тис. разів, перш ніж видалити.

Розслідування показало, що чоловік використовував недоступну в Китаї технологію чат-ботів, але доступ до якої можливий через VPN, для модифікації вірусних новин, які він потім перепощував. Хонг також розповів слідчим, що друзі з WeChat показали йому, як заробляти гроші за кліки.

Влада заявила, що масштабне поширення і перегляд матеріалів означає, що чоловік несе відповідальність за «тяжкий злочин» – «провокування конфліктів та проблем», що карається щонайменше п’ятьма роками ув’язнення.

Технологія штучного інтелекту OpenAI Inc. викликала в Китаї гостру боротьбу як з боку великих технологічних компаній, які хочуть розробити подібні чат-боти, так і з боку влади, яка прагне запровадити правила, що регулюють використання технології в суворо контрольованій інтернет-сфері.