Виявляється, від “творчості” штучного інтелекту страждають і сервіси на кшталт Spotify: останніми місяцями музична індустрія зіткнулася зі зростанням кількості пісень, створених ШІ — які потім заповнюють стримінгові платформи.

Так, Spotify видалив приблизно 7% усіх треків музичного стартапу Boomy, який спеціалізується на створенні музики за допомогою ШІ — за словами аналітиків, це “еквівалент десятків тисяч пісень”. Крім того, згідно з інформацією спеціалістів, знайомих з ситуацією, гігант звукозапису Universal Music повідомив усі основні потокові платформи про підозрілу потокову активність на треках Boomy.

При цьому головною проблемою є не загроза конкуренції живим музикантам з боку штучного інтелекту, а так званий “штучний стримінг”, який виявили на треках Boomy — засилля онлайн-ботів, які видають себе за звичайних слухачів і завищують аудиторію певних пісень.

Це явище було відомо і раніше, але поява інструментів для створення музики за допомогою ШІ значно полегшила такий вид шахрайства — тепер будь-хто може за лічені секунди згенерувати багато музичних треків, які потім можна завантажити на стримінгову платформу, “напустити” на них ботів для “прослуховування” і отримувати роялті.

І Boomy, який дозволяє створювати музику у різних стилях згідно з простими описами, став ідеальним інструментом — згідно з офіційною інформацією, його користувачі вже згенерували понад 14 млн “пісень”. Spotify вже офіційно підтвердив, що частка контенту Boomy була видалена саме через штучний стримінг.

Зазначимо, що створення музики за допомогою ШІ — це вже не новина, той же Boomy був запущений два роки тому, але проблема зі штучним стримінгом таких треків набула розмаху лише в останні місяці, з розповсюдженням спеціальних сервісів, які дозволяють легко накручувати кількість прослуховувань.