Сем Альтман, CEO компанії OpenAI, що створила чат-бот ChatGPT, у наступний вівторок вперше дасть свідчення у Конгресі перед комісією Сенату США, щоб обговорити збереження контролю над технологіями штучного інтелекту. Ця дискусія охоплює майбутнє законодавство, яке зараз розглядається сенаторами на Капітолійському пагорбі, повідомляє The Washington Post.

Майбутні слухання є відповіддю на занепокоєння законодавців і федеральних чиновників у зв’язку зі наростальною популярністю генеративних інструментів ШІ, таких як ChatGPT. Адже вони використовують величезні масиви даних для створення різноманітних результатів, від тексту до зображень і звуків, включно з діалоговими відповідями на запити користувачів.

Швидкий розвиток і застосування таких продуктів, як ChatGPT, спричинили ескалацію конкуренції в технологічній індустрії, відому як «перегони озброєнь ШІ». Стрімке поширення цієї технології викликало занепокоєння серед фахівців з етики ШІ та державних службовців. Побоювання викликає потенційне зловживання технологією для поширення неправдивої інформації, витіснення робочих місць або заподіяння значної шкоди користувачам в інший спосіб.

У відповідь на ці побоювання адміністрація Байдена нещодавно оголосила про нові заходи, спрямовані на управління впливу технології ШІ на суспільство. Ці заходи включають пропозицію Міністерства торгівлі зібрати думки щодо можливого регулювання.

Законодавці Конгресу демонструють зростаючий інтерес до цих проблем. Вони активізували свою взаємодію та консультації з критиками технології ШІ та лідерами галузі, щоб краще зрозуміти її наслідки.

Слухання проведе сенатор Річард Блюменталь (штат Коннектикут). За його словами, слухання покладуть початок зусиллям групи з моніторингу та пролиття світла на складні алгоритми та потужні технології, що використовуються ШІ.

Лідер сенатської більшості Чарльз Шумер скликав зустріч з Ілоном Маском, генеральним директором Tesla і Twitter, на Капітолійському пагорбі минулого місяця. Компанії Маска значною мірою покладаються на штучний інтелект, і він неодноразово заявляв про потенційні загрози, які ШІ несе суспільству. Шумер зазначив, що він розробляє законодавчу базу, покликану усунути потенційні небезпеки ШІ, не пригнічуючи при цьому інновації в технологічному секторі.

Сенатор Джош Хоулі (штат Массачусетс), провідний республіканець у комітеті Блюменталя, зазначив: «Штучний інтелект змінить світ так, як ми навіть не можемо собі уявити, і це вплине на вибори, робочі місця та безпеку американців. Ці слухання є першим важливим кроком до розуміння того, що повинен зробити Конгрес».

Перед комісією Сенату також мають виступити Крістіна Монтгомері, віцепрезидент та директор з питань конфіденційності та довіри IBM, і Гері Маркус, почесний професор Нью-Йоркського університету. Альтман буде фізично присутній на засіданні Конгресі та даватиме свідчення разом з іншими.