Вчені з Франції, можливо, знайшли найефективніший спосіб покликати незнайомого кота. Результати такого дослідження представили науковці з Лабораторії порівняльної етології та пізнання Університету Париж Х Нантер під керівництвом Шарлотти де Музон, пише Gizmodo.

Вони виявили, що коти, які живуть в місцевому котячому кафе, найшвидше реагують на незнайомця, коли той використовує голосові та візуальні сигнали, щоб привернути їхню увагу. Коти також відчували більший стрес, коли людина їх повністю ігнорувала.

Де Музон вивчає тонкощі взаємодії котів і людей вже тривалий час. Приміром, минулої осені вона з командою опублікувала статтю, в якій припустила, що домашні коти можуть легко відрізнити голос свого господаря від голосу незнайомця. Також тварини часто можуть зрозуміти, коли власники звертаються саме до них.

У новому дослідженні, опублікованому в журналі Animals, де Музон хотіла краще зрозуміти, як коти реагують на людські способи взаємодії з ними.

«Коли ми спілкуємося з ними, що для них важливіше? Візуальні сигнали чи голосові? Це було початковим питанням нашого дослідження», – пояснила вона.

У дослідженні допомагали 12 котів, які живуть в котячому кафе. Спершу вчена привчила їх до своєї присутності, а потім «зіграла» з ними різні сценарії. Де Музон взаємодіяла з тваринами в різний спосіб: кликала їх, але не жестикулювала; робила жести, але не говорила до котів; говорила та жестикулювала одночасно; не робила ні того, ні іншого.

Виявилося, що найчастіше тварини підходили до науковиці, коли вона одночасно жестикулювала та подавала до них голос. Але більш несподіваним було те, що коти швидше реагували лише на візуальні сигнали, ніж на голосові. Де Музон зауважила, що власники зазвичай люблять розмовляти зі своїми домашніми улюбленцями «котячим голосом». Тож вони вирішили, що коти з кафе краще реагуватимуть на вокалізацію. Тепер вчені припускають, що ці переваги можуть відрізнятися для котів, які спілкуються з незнайомими людьми, від тих, які були для їхніх власників.

Ще одним відкриттям стало те, що коти частіше виляли хвостом у сценарії з голосовими сигналами, а найбільше – коли їх повністю ігнорували. Де Музон пояснила, що виляння хвостом є ще одним доказом того, що коти краще сприймають візуальні або комбіновані сигнали від незнайомих людей. І вони можуть відчувати особливий стрес, коли їх ігнорують через невідповідність ситуації.

Вчена також додала, що котів помістили в кімнату, де вони взаємодіяли з людиною, яка раніше гралася з ними, а тепер повністю ігнорувала їх. Як і люди, коти також можуть відчувати дискомфорт, коли не можуть легко прочитати наміри когось іншого в кімнаті.

Нагадаємо, що новий трекер від Tile допоможе знайти вашого кота. Новинка є модифікованою версією Tile Sticker із силіконовим кріпленням і радіусом дії близько 75 метрів.