Влада США попередила, що ШІ можуть використати для підриву демократії

Приватні фірми несуть етичну, моральну та юридичну відповідальність за те, щоб їхні продукти зі штучним інтелектом були безпечними та надійними. При цьому вони повинні дотримуватися чинних законів. Про це йдеться в заяві віцепрезидентки США Камали Гарріс, повідомляє Engadget.

Щоб домогтися більших гарантій щодо ШІ, державна діячка зустрілася з керівниками компаній Alphabet, Microsoft, OpenAI та Anthropic. На думку віцепрезидентки, технології генеративного ШІ, такі як Bard, Bing Chat і ChatGPT, можуть як допомогти, так і зашкодити країні. Приміром, вони можуть вирішити деякі з найбільших викликів, але також їх можуть використати для порушення прав, створення недовіри та послаблення «віри в демократію».

У цьому ключі Камала Гарріс вказала на розслідування російського втручання у президентські вибори в США у 2016 році як на доказ того, що ворожі країни будуть використовувати технології для підриву демократичних процесів.

Більше деталей щодо дискусій на зустрічі поки не оприлюднили. Але Bloomberg стверджує, що в запрошеннях йшлося про ризики, пов’язані з розвитком ШІ, зусилля з обмеження цих ризиків та інші способи співпраці уряду з приватним сектором для безпечного впровадження ШІ.

Раніше повідомлялося, що Ілон Маск планує запустити власний генеративний штучний інтелект TruthGPT, який за планами підприємця має стати безпечнішою версією наявних чат-ботів. В інтерв’ю Fox News він висловив стурбованість тим, як розвивається цей напрямок галузі. За словами Маска, великомовні моделі навчаються бути «політично коректними» або неправдивими. Натомість його ШІ має бути іншим.