«Машини для плагіату»: в Голлівуді вимагають обмежити роль ШІ в написані кіносценаріїв

Гільдія письменників Америки прагне того, щоб у написанні сценаріїв для кіно та телебачення обмежили використання штучного інтелекту. При цьому обговорювати використання нових технологій у роботі вони готові раз на рік. Про це повідомляє Reuters.

Суперечка щодо ШІ – одна з проблем, яка підбурила голлівудських сценаристів до страйку. Водночас представник Альянсу продюсерів кіно і телебачення, який веде переговори від імені студій, не став коментувати ситуацію, що склалася.

Натомість член переговорного комітету гільдії, сценарист Джон Август розповів про побоювання щодо штучного інтелекту.

«Ми не хочемо, щоб наш матеріал годував їх, і ми також не хочемо виправляти їхні недбалі чернетки», – підкреслив він.

У Голлівуді штучний інтелект допомагає стерти зморшки з обличчя актора, що постарів, намалювати анімаційні короткометражки за допомогою програми Dall-E від OpenAI тощо. Деякі письменники також експериментують із написанням сценаріїв.

З усім тим, автори побоюються, що через використання ШІ їх недооцінять або взагалі відсунуть на другий план. Тому профспілка пропонує, щоб створений за допомогою штучного інтелекту матеріал, не вважався «літературним матеріалом» або «вихідним матеріалом» – терміни, які вже визначені в контрактах. Це означає, що якщо керівник студії передасть сценаристові на доопрацювання створену ШІ роботу, письменник не отримуватиме нижчу ставку за переписування.

Також у профспілці стверджують, що наявні сценарії не мають використовуватися для навчання ШІ, що відкрило б двері для крадіжки інтелектуальної власності. За словами головної переговорниці гільдії Еллен Штуцман, деякі члени організації називають ШІ терміном «машини для плагіату».

Нагадаємо, що страйк Гільдії сценаристів Америки може негативно вплинути на кіновиробництво потокових сервісів, зокрема Apple TV+. Голлівудські сценаристи офіційно оголосили страйк після того, як гільдія не змогла укласти нову угоду зі студіями до 1 травня, а термін дії попереднього договору добіг кінця.