Страйк Гільдії сценаристів Америки може негативно вплинути на кіновиробництво потокових сервісів, зокрема Apple TV+. Про це повідомляє 9to5Mac.

Голлівудські сценаристи офіційно оголосили страйк після того, як гільдія не змогла укласти нову угоду зі студіями до 1 травня, а термін дії попереднього договору добіг кінця.

Ситуація – не з приємних. Переговори можуть затягтися на довгі місяці, адже сторони далекі від узгодження умов праці. Від імені своїх членів Гільдія сценаристів Америки бореться за вищу базову зарплату, мінімальну кількість сценаристів у штаті тощо.

Відповідні переговори з березня тривають з Академією кінематографічних мистецтв і наук, яка представляє голлівудські студії, включно зі стримінговими компаніями, такими як Apple.

Нинішній страйк призведе до зупинки в роботі над телешоу та фільмами, які перебувають у стадії розробки. Тож стримери будуть змушені змінювати графік виходу нових стрічок.

Приміром, Apple TV+ має близько 30 відомих завершених проєктів і біля десятка перебувають на стадії виробництва. Останнім часом компанія випускає близько п’яти нових фільмів на місяць. Зважаючи на це, запас її контенту вичерпається за вісім місяців. Відповідно Apple, вірогідно, доведеться зменшити заплановану кількість релізів на найближче майбутнє.

І хоча нинішня ситуація може піти на користь сервісам, які прагнуть скоротити витрати, Apple – в іншому «таборі». Їй треба більше контенту, щоб залучити передплатників на TV+, який все ще перебуває на стадії зростання. Страйк перешкоджає цим планам, адже лише недавно компанія оговталася від впливу Covid-19 на виробництво контенту.

Нагадаємо, що це не вперше голлівудські сценаристи організовують страйк. Приміром, у 2007 році така акція тривала чотири місяці.