30 років тому, 30 квітня 1993 р., Європейська організація з ядерних досліджень CERN зробила важливу заяву. Директор з досліджень CERN Уолтер Хугланд та директор з адміністрування Гельмут Вебер вирішили оприлюднити інструмент World Wide Web, який науковець Тім Бернерс-Лі вперше запропонував у 1989 році, щоб дозволити вченим та науковим установам, які працюють над даними CERN по всьому світу, швидко ділитися інформацією. Вони навіть не підозрювали, наскільки це змінить світ.

Відповідний документ підписаний науковцями був належним чином зареєстрований 3 травня 1993 р. Тоді, 30 років тому, стандарти ліцензування авторського права перебували на перших етапах розробки. У цьому першому випуску документа зазначено, що «CERN відмовляється від усіх прав інтелектуальної власності на цей код, як у початковій, так і у двійковій формі, і всім надається дозвіл на його використання, копіювання, зміну та повторне розповсюдження».

Однак у міру подальшого розвитку концепції ПЗ з відкритим початковим кодом наступну версію програмного забезпечення було випущено у 1994 р. за ліцензією з відкритим початковим кодом, на відміну від випуску у суспільному надбанні. Це означало, що CERN все ще зберігав авторські права, але кожен, хто бажав, міг вільно використовувати та змінювати Інтернет. Детальніше про ліцензування Інтернету можна прочитати за цим посиланням.

Вихід World Wide Web у публічному доступі та поява перших браузерів ознаменували народження сучасного інтернету. Тож зі святом усіх, хто користується інтернетом, тобто майже усіх мешканців планети Земля.

На головному зображені перший логотип World Wide Web, створений Робертом Кайо у 1990 р.