Якщо ви перевірите розділ з налаштуваннями безпеки у вашому акаунті Google, маєте побачити нову опцію Passkeys. Це технологія аутентифікації, яка пропонує безпарольний доступ до сервісів. Google відтепер дозволяє використовувати Passkeys для входу у ваш персональний акаунт.

Технологія використовує біометричні дані — ваш відбиток пальця, ваше обличчя, або ж PIN-код комп’ютера, щоб підтвердити, що це ви входите в систему. Не слід плутати Passkeys з автоматичним заповненням полів логін/пароль, яке також може використовувати ваші біометричні дані. Створення Passkey для вашого акаунту генерує пару криптографічних ключів, один закритий і один відкритий. Закритий ключ залишається на вашому пристрої, Google використовуватиме його для перевірки вашої особи за допомогою відкритого ключа, завантаженого на сервери компанії.

Вам більше не потрібен пароль, щоб увійти до акаунта Google

Passkeys вважаються більш безпечними, ніж поточні технології входу, оскільки закриті ключі зберігаються лише на пристрої, де вони були створені і їх не можна вкрасти, якщо хакери зламають сервери Google. Той факт, що вам не потрібно вводити пароль для входу, також означає, що ця технологія може захистити вас від фішингу.

Google поки що не буде прибирати можливість входу до акаунту за допомогою пароля, а також двофакторну аутентифікацію. Якщо ви входите до акаунту на різних пристроях, ви можете створити Passkeys для кожного з них. Також ключі можна синхронізувати — наприклад, Passkey, створений на iPhone, синхронізується з вашим iCloud, і може бути доступним на iPad чи MacBook.

Ви також можете використовувати Passkey, який зберігається на поточному смартфоні, щоб увійти до акаунту на новому пристрої. Просто виберіть опцію “використати Passkey з іншого пристрою”, після чого Google запитає, чи хочете ви створити ключ доступу для цього девайса.

Passkeys сумісні наступними пристроями:

  • Google: Chrome 109+, Android 9+, ChromeOS 109+
  • Apple: Safari 16+, iOS 16, macOS Ventura
  • Microsoft: Edge 109+, Windows 10/11