Компанія AMD вочевидь намагається диверсифікувати виробництво своїх процесорів. Певний час “червоні” цілком покладались на тайваньського кремнієвого гіганта – TSMC, але можливості останнього не безмежні. Заводи, що виготовляють пластини за технологічними нормами 4 нм, завантажені замовленнями від Apple та Qualcomm, тому вочевидь AMD не вдається отримати необхідну кількість кристалів, відповідно до своїх запитів. Можна припустити, що це одна з причин затримки появи у продажі ноутбуків на базі новеньких Ryzen 7040 “Phoenix”, які виготовляються саме за нормами 4 нм.

AMD Ryzen 7040

Альтернативних виробників, які потенційно можуть задовольнити попит у чипах, виготовлених за 4-нанометровою технологією, не так багато. Звичайно в перше чергу мова йде про Samsung. Корейська компанія нещодавно заявила про готовність розпочати масове виробництво 4-нм чипів другого та третього поколінь. Початкова ревізія SF4E мала певні проблеми, не дозволяючі досягнути цільових показників виходу придатних кристалів з пластини. Після відповідного налагодження та відпрацювання, Samsung вдалося покращити продуктивність, знизити енергоспоживання та навіть підвищити щільність компонування елементів.

AMD розраховує на виробничі потужності Samsung

Згідно з даними інсайдерів, вихід придатних чипів складає близько 60% у порівнянні з 70-80% у TSMC, але корейський виробник стрімко покращує ці показники, тому заяви про готовність розпочати масове виробництво за покращеним 4-нм техпроцесом цілком мають відповідне підгрунтя.

Тому не дивно, що AMD розраховує на можливості саме Samsung. Щобільше, за деякими джерелами, компанії вже мають певні домовленості. Втім дочекаємось офіційних заяв.