Amnesty International, скандальна міжнародна правозахисна організація, отримала негативну реакцію через використання генератора зображень зі штучним інтелектом для ілюстрації протестів та жорстокості поліції в Колумбії, повідомляє Gizmodo.

Amnesty заявила, що використовувала генератор зображень для захисту анонімності вразливих протестувальників, яким загрожували репресії та стигматизація з боку сил державної безпеки. Організація розмістила три зображення на сторінці свого норвезького регіонального акаунта в Twitter, присвяченій дворіччю великого протесту в Колумбії, під час якого поліція жорстоко поводилася з протестувальниками та вчиняла «серйозні порушення прав людини». У нижньому лівому кутку кожного зображення є примітка: «Ілюстрації створені штучним інтелектом». Після хвилі невдоволення, твіти із зображеннями були видалені.

Amnesty International використала згенеровані ШІ зображення, щоб показати жорстокість поліції Колумбії під час протестів

У відповідь багато коментаторів висловили своє занепокоєння з приводу використання Amnesty International зображень створених ШІ, які часто асоціюються з дивакуватим мистецтвом та мемами, для ілюстрації порушень прав людини. Деякі експерти з прав людини побоюються, що використання цієї технології може ще більше підірвати довіру до правозахисних груп, які вже перебувають в облозі авторитарних урядів, що ставлять під сумнів правдивість реальних відеоматеріалів.

Експерти стверджують, що використання генеративного ШІ може створити тривожний прецедент і покласти весь тиск на журналістів і правозахисників, які повинні доводити автентичність своєї роботи.

Сем Грегорі, який очолює WITNESS, глобальну правозахисну мережу, що спеціалізується на використанні відео, заявив, що зображення Amnesty згенеровані ШІ принесли більше шкоди, ніж користі. Медіадослідник і письменник Роланд Мейєр погодився з ним та написав у Твіттері, що використання генератора зображень з боку Amnesty може фактично «знецінити» роботу репортерів і фотографів, які задокументували реальні насильницькі дії щодо протестувальників в Колумбії.

Хоча Amnesty наразі не має жодної політики щодо використання зображень, створених штучним інтелектом, прессекретар організації заявив, що керівництво усвідомлює можливість зловживань і намагається обмежено використовувати цю технологію. Однак будь-яке правило або політика Amnesty щодо використання ШІ може створити прецедент, який наслідуватимуть інші.