Деякий час назад в мережі почали з’являтись повідомлення про випадки виходу з ладу процесорів сімейства Ryzen 7000, причому у більшості це стосувалась чипів з Ryzen 7000X3D з додатковим кеш-буфером 3D V-Cache.

Як виявилось згодом, причиною таких випадків ставало значне підвищення напруги живлення SoC під час роботи платформи. Причому це могли бути як ситуації з експериментами під час самостійного розгону CPU, коли користувач усвідомлює свої дії та їх ризики, так і випадки звичайного використання профілів EXPO для швидкісних модулів пам’яті, після чого напруга SoC автоматично підвищувалась до 1,4 В та навіть більше.

AMD вирішила проблему з пошкодженням Ryzen 7000. Допоможе перепрошивка BIOS

Надмірна напруга могла вимикати або виводити з ладу внутрішні термодатчики та захист від перегріву. Тож процесор продовжував працювати навіть при значному підвищенні температури. В результаті це могло призводити до прогару й пошкодження не тільки самого CPU, але й роз’єму AM5 материнської плати.

Більшість подібних випадків стосувались саме чипів Ryzen 7000X3D, які більш чутливі до підвищення напруги SoC, але ризики є і для звичайних моделей Ryzen 7000.

Компанія AMD досить оперативно відреагувала на повідомлення про виникнення проблем з роботою платформи. Пошук першопричини та способів вирішення питання не зайняли багато часу. Повідомлення від виробника:

“Ми усунули причину проблеми і вже розповсюдили новий AGESA, який встановлює заходи на певних шинах живлення на материнських платах AM5, щоб запобігти роботі процесора за межами його специфікацій, включаючи обмеження напруги SOC на рівні 1,3 В. Жодна з цих змін не впливає на здатність наших процесорів серії Ryzen 7000 розганяти пам’ять за допомогою профілів EXPO або XMP чи підвищувати продуктивність за допомогою технології PBO.

Ми очікуємо, що всі наші ODM-партнери випустять нові BIOS для своїх плат AM5 протягом наступних кількох днів. Ми рекомендуємо всім користувачам відвідати веб-сайт виробника материнської плати та оновити BIOS, щоб переконатися, що їхня система має найновіше програмне забезпечення для процесора.

Усім, чий процесор міг постраждати від цієї проблеми, слід звернутися до служби підтримки клієнтів AMD. Наша служба підтримки клієнтів знає про цю ситуацію і надає пріоритетне значення таким випадкам.”

Слідуючи рекомендаціям AMD, краще убезпечити роботу своїх платформ. Особливо це стосується власників нових чипів Ryzen 7000X3D, які використовують швидкісну пам’ять з профілями EXPO/XMP.