У США двопартійна група сенаторів представила новий федеральний законопроєкт, який встановлює мінімальний вік для користувачів соцмережами та вимагає від компаній отримувати згоду батьків перед створенням акаунтів для підлітків. Про це повідомляє CNN Business.

Документ має розв’язати проблему, яку називають кризою психічного здоров’я, спричинену соцмережами. Також він відображає зростаючу тенденцію на всіх рівнях влади обмежувати взаємодію Facebook, Instagram, TikTok та інших платформ із молодими користувачами.

Відповідно до проєкту Закону про захист дітей у соцмережах, компаніям буде заборонено дозволяти дітям до 13 років створювати акаунти або взаємодіяти з іншими користувачами. Але підлітки все ж матимуть змогу переглядати контент без входу в обліковий запис.

Платформи, на які поширюватиметься дія закону, муситимуть отримувати згоду батьків або опікунів перед створенням нових облікових записів для користувачів віком до 18 років. Також компаніям буде заборонено використовувати особисту інформацію підлітків для таргетування контенту або реклами. Однак вони зможуть надавати підліткам обмежені цільові рекомендації, покладаючись на інші контекстні підказки.

Нагадаємо, що більшість великих соцмереж вже забороняють доступ до своїх платформ дітям молодше 13 років у рамках дії федерального Закону про захист дитячої приватності (Children’s Privacy Act). Але забезпечення дотримання цього обмеження є складним завданням.