Єврокомісія назвала компанії, які мають дотримуватися нових правил користування інтернетом

З 25 серпня Єврокомісія вимагатиме від 19 великих платформ і пошукових систем дотримуватися нових правил щодо контенту в інтернеті. Інституція оголосила, що ухвалила перші рішення про внесення до переліку компаній, відповідно до Закону про цифрові послуги (Digital Services Act, DSA). Про це пише Ars Technica.

До переліку ввійшли YouTube, Google Search, Google Play, Google Maps, Google Shopping, Facebook, Instagram, Amazon, App Store, Bing, TikTok, Twitter, Wikipedia, Alibaba AliExpress, Booking.com, LinkedIn, Pinterest, Snapchat і Zalando.

Відповідно до вимог до компаній, їхні користувачі отримають чітку інформацію про те, чому їм рекомендується певна інформація, і матимуть право відмовитися від систем рекомендацій, заснованих на профілюванні.

Також користувачі зможуть легко повідомляти про незаконний контент, а платформи повинні старанно обробляти такі повідомлення. Водночас компанії повинні маркувати всю рекламу та інформувати користувачів про те, хто її просуває. Крім цього, платформи повинні надавати зрозумілий, простий виклад своїх умов та положень мовами держав-членів ЄС, у яких вони працюють.

Компанії мають чотири місяці, щоб виконати повний набір нових зобов’язань, інакше їм загрожують колосальні штрафи. Також платформи до 25 серпня муситимуть надати свою першу щорічну оцінку ризиків, а їхні плани щодо зменшення ризиків підлягатимуть незалежному аудиту та нагляду з боку ЄК.

«Платформи повинні будуть виявити, проаналізувати та пом’якшити широкий спектр системних ризиків, починаючи від того, як незаконний контент та дезінформація можуть посилюватися на їхніх сервісах, і закінчуючи впливом на свободу вираження поглядів та свободу ЗМІ, – підкреслили в Єврокомісії. – Аналогічним чином необхідно оцінювати та зменшувати специфічні ризики, пов’язані з гендерним насильством в Інтернеті, захистом неповнолітніх в Інтернеті та їхнього психічного здоров’я».

Платформи повинні будуть переробити свої послуги, зокрема інтерфейси, системи рекомендацій, умови та положення, щоб зменшити ці ризики.

«Завдяки Закону про цифрові послуги європейські громадяни та підприємства отримають вигоду від більш безпечного інтернету, – акцентував єврокомісар із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон у відео, розміщеному в Twitter. – Починаючи з 25 серпня, онлайн-платформи й пошукові системи з більш ніж 45 мільйонами активних користувачів в ЄС матимуть сильніші зобов’язання, тому що з великим масштабом приходить велика відповідальність».

Нагадаємо, що Закон про цифрові послуги доповнює Закон ЄС про цифрові ринки, який набув чинності 1 листопада 2022 року.