Перша приватна висадка на Місяць закінчилася невдачею після того, як японський стартап ispace не зміг зв’язатися зі своїм місячним апаратом. Про це повідомляє The Verge.

Інженери виявили втрату зв’язку, коли посадковий модуль Hakuto-R Mission 1 наблизився до поверхні Місяця.

«Наразі ми не маємо підтвердженого зв’язку з посадковим апаратом, – заявив гендиректор ispace Такеші Хакамада під час трансляції місії. – Тому ми повинні припустити, що ми не змогли завершити посадку».

Після прямого ефіру в ispace повідомили, що фахівці працюють над підтвердженням поточного стану апарату.

«Подальша інформація про стан спускового апарату буде оголошена в міру її надходження», – додали в компанії.

ispace запустила Hakuto-R з мису Канаверал у штаті Флорида за допомогою ракети Falcon 9 компанії SpaceX у грудні. Тоді апарат вирушив у тримісячну подорож, щоб досягти місячної орбіти. У вівторок о 12:40 за східним часом Hakuto-R мав приземлитися на поверхню Місяця. Він перевозив два місяцеходи: чотириколісний з ОАЕ та мінівертоліт у стилі «Зоряних війн», який виготовили компанія Sony та японський виробник іграшок Tomy.

Нагадаємо, що 20 квітня спроба орбітального польоту SpaceX Starship завершилася вибухом. З перших секунд старту було видно, що декілька з 33 двигунів Raptor ракети-носія Super Heavy не працюють. На 4 хвилині польоту, після того, як Starship та Super Heavy почали неконтрольоване падіння, стався вибух, який знищив ракету.