Якщо ви вважали, що питання авторських прав і судові позови з цього приводу – це прерогатива лише музичної, кіно- та ігрової індустрії, ви помилялися. Два великих німецьких оборонних концерни Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann збираються з’ясовувати у суді, хто з них має авторські права на танк Leopard 2. Так, той самий Leopard 2, який надходить зараз на озброєння ЗСУ. Про конфлікт пише Reuters. Представники Krauss-Maffei Wegmann та Rheinmetall мають зустрітися у суді міста Мюнхен 2 травня 2023 р.

Дизайн танка Leopard 2, як, до речі, й Leopard 1, на якому він заснований, розробила у 1970-х роках мюнхенська Krauss-Maffei Wegmann. Але 120-мм гармату для нього створила та виготовляє дюссельдорфська Rheinmetall. Крім того, саме Rheinmetall зараз оновлює Leopard 2 старих версій до нових модифікацій.

Позов з боку Krauss-Maffei Wegmann (KMW) пов’язаний з заявою, зробленою головним виконавчим директором Rheinmetall Арміном Паппергером у газетному інтерв’ю Neue Zuercher Zeitung у березні 2023 р., у якому він каже, що Rheinmetall володіє правами на модель Leopard 2A4.

Німецькі обороні концерни Rheinmetall та Krauss-Maffei Wegmann судяться через авторські права на танк Leopard 2

Окружний суд Мюнхена повідомив, що KMW шукає правового захисту, щоб запобігти Rheinmetall робити заяви, які вважає «неправдивими, оманливими твердженнями, які порушують їх права».

Начебто KMW вимагав від Rheinmetall заяви про відмову від претензій на Leopard 2, проте у Rheinmetall відмовилися це робити.

Наразі не зовсім зрозуміло, який вплив може мати ця правова суперечка на співпрацю між компаніями, які нещодавно спільно оголосили про отримання замовлення від німецької армії на модернізацію 143 бойових машин Puma. Вартість контракту оцінюється у €770 млн (приблизно $845 млн).

Збільшення витрат на оборону призвело до рекордних прибутків Rheinmetall у 2022 р. та дозволило компанії увійти до індексу найбільш привабливих для інвестицій компаній Німеччини.