Починаючи з травня, державні службовці та працівники державного сектору в східнокитайському місті Чаншу отримуватимуть зарплату виключно в цифрових юанях, що є найбільшим кроком на шляху до впровадження електронної валюти, повідомляє The Register.

У документі на урядовому вебсайті зазначено, що ці зусилля сприятимуть пілотному впровадженню цифрового юаня в провінції Цзянсу. За повідомленням місцевого видання Daily Economic News, одна з лікарень міста вже поінформувала своїх працівників про те, що їхня заробітна плата буде розподілятися через особистий гаманець у цифрових юанях, які можна переказувати за допомогою NFC і які не потребують підключення до інтернету.

У Чаншу вже є широкий спектр послуг, які можна оплатити за допомогою цифрового юаня, включаючи водопостачання і газ, кабельне телебачення і громадський транспорт. На відміну від криптовалюти, яка заборонена Пекіном на материковій частині країни, цифрова валюта підтримується центральним банком Китаю. Цифровий юань отримав поштовх, коли його протестували під час Олімпійських ігор 2022 року, і відтоді він був інтегрований у платіжну платформу Alibaba – Alipay.

Китайський уряд прагне ведення контрольованої електронної валюти із блокчейн-записами про те, як і куди витрачаються гроші. Однак впровадження цифрового юаня не було таким успішним, як очікувалося: з моменту запуску до серпня минулого року через нього пройшло лише близько $14,5 мільярдів доларів (100 мільярдів юанів). За повідомленнями, у 2020 році Alipay обробляв у середньому $231 млрд (1,6 трлн юанів) щомісяця.

Однією з важливих проблем, пов’язаних з прийняттям цифрового юаня, є відсутність місць, де його можна було б витратити. Державний службовець у Чаншу розповів Reuters, що як тільки вони отримують електронну валюту, вони одразу ж конвертують її в традиційний юань, оскільки найближчі торговці його не приймають. З усім тим, пілотні програми продовжують просувати використання цифрової валюти в 17 провінціях, сподіваючись досягти регіональної інтеграції та регулярного використання до 2025 року.