Останніми роками покупці все частіше звертаються до опції придбання вживаних смартфонів. При цьому така тенденція споглядається майже незалежно від ринку. Такі дані отримало дослідження від Counterpoint Research.

Зазначається, що минулого року такий ринок показав зростання у 5%, слідом за 17% у 2021 році. На противагу, ринок нових пристроїв навпаки зменшився на 12%. Серед вживаних пристроїв покупці все більше надають перевагу смартфонам преміумкласу та флагманським моделям, що навіть призвело до зростання середньої вартості покупки (ASP).

У 2022 році кількість продажів відновлених iPhone помітно зросла, коли у Samsung дещо знизилася

Серед впливових на таку динаміку факторів є: збільшення популярності моделі trade-in при придбанні нових смартфонів (рекордні обсяги у 2022 році); гравці, які займаються відновленням, вдосконалюють свої бізнес-моделі та покращують маркетинг. Це також призвело до збільшення рівня довіри покупців до таких пропозицій.

Окремо варто відзначити й зростання терміну використання нових смартфонів. Через те, що користувачі не так часто оновлюють свої гаджети, ринок вживаних смартфонів міг би бути навіть вищим. Також серед негативних факторів для цього ринку були обмеження через COVID-19 в окремих регіонах.

Щодо брендів, то позицію лідера зберігає iPhone, частка продажів якого збільшилася на 5% і загалом вже становить майже половину ринку — 49%. Друге місце залишається за Samsung — 26% (на 2% менше порівняно з 2021 роком). Також в заліку є OPPO та vivo — по 3% на кожен бренд, Huawei — 2%, а залишок у 17% враховується як «інші виробники». Часткою успіхів Apple в такому сегменті серед іншого вважається бажання користувачів перейти на iOS після Android, що й могло вплинути на менші показники Samsung.

У 2022 році кількість продажів відновлених iPhone помітно зросла, коли у Samsung дещо знизилася

«Пропозиція залишається обмеженою, оскільки споживачі притримують смартфони довше. Водночас попит на 5G зростає, особливо на зрілих ринках, таких як США, Європа та Японія. У 2022 році на 5G припадало 13% світових продажів відновлених смартфонів. Бізнес-потенціал торгівлі відновленими смартфонами залишається високим, але обмежена пропозиція впливає на більшість ринків, що розвиваються, таких як LATAM, Південно-Східна Азія, Індія та Африка. Імпорт із розвинених ринків, таких як США, Європа та Японія, скоротився, оскільки вони змушені задовольняти власний попит. Ми спостерігаємо перехідний період, коли більшість ринків розвивають власні екосистеми ремонту та реконструкції всередині країни. Це змінює торговельні шляхи й зменшує імпорт та експорт Китаю. Вітчизняні гравці скрізь зосереджуються на розширенні, партнерстві та додаткових шляхах постачання», — коментує старший аналітик Глен Кардоза

Директор з досліджень Джефф Філдхак також зазначив, що у більшості випадків виробникам складно змусити краще працювати CPO-модель (Certified Pre-Owned), хоча Apple має непогані успіхи у продажах Refurbished-смартфонів: «З боку виробників смартфонів, окрім Apple, дуже важко змусити економіку працювати на перепродажі пристроїв класу CPO».