Верховний суд США відмовився розглядати скаргу комп’ютерного вченого Стівена Талера на відмову Відомства США з патентів та торговельних марок (USPTO) видати патенти на винаходи, які створила його система штучного інтелекту. Про це повідомляє Reuters.

Таким чином судді відхилили апеляцію винахідника на рішення суду нижчої інстанції про те, що патенти можуть видаватися лише винахідникам-людям і що його система ШІ не може вважатися законним творцем двох винаходів, які, за словами Талера, вона створила.

У Верховному суді комп’ютерник заявив, що відмова у видачі відповідних документів обмежує можливості патентної системи.

Як відомо, Стівен Талер заснував компанію з розробки технологій штучних нейронних мереж Imagination Engines Inc в штаті Міссурі. Вчений заявив, що його система DABUS (скорочення від Device for the Autonomous Bootstrapping of Unified Sentience – Пристрій для автономного завантаження об’єднаної свідомості) самостійно створила унікальні прототипи тримача для напоїв та аварійного світлового маячка. Однак USPTO відхилило ці патентні заявки на підставі, що DABUS не є людиною.

Торік Апеляційний суд Федерального округу США, що спеціалізується на патентних справах, підтримав ці рішення. У судовій інстанції заявили, що американське патентне законодавство однозначно вимагає, щоб винахідники були людьми.