Електрокари значно рідше загоряються, ніж бензинові автомобілі, але разом з тим, їх набагато важче загасити, коли вони спалахнули. Це створює проблему для підземних і багатоповерхових автостоянок: як загасити електромобіль, до якого не може дістатися звичайна пожежна машина?

Британська компанія Prospeed Motorsport вважає, що знайшла відповідь. Вона переобладнала пікап Toyota Hilux у шестиколісну пожежну машину. Інженери замінили шасі, а також додали систему розподілення крутного моменту.

Повна вага автомобіля досягає 5600 кг, а корисне навантаження становить близько трьох тонн. Але важливо, що висота пікапа складає 1850 мм — він досить низький, щоб заїхати на автостоянки з обмеженою висотою.

Hiload 6×6 Rapid Intervention Vehicle може бути оснащено системою ColdCut Cobra. Вона використовує струмінь високого тиску для вистрілювання “абразиву”, який пробиває отвір у підлозі електрокара та впорскує воду під тиском 300 бар. Завдяки цьому вода потрапляє до акумуляторного модуля, охолоджуючи його і запобігаючи поширенню вогню. Таким чином на гасіння пожежі може знадобитись менш як 10 хвилин.

На відміну від альтернатив, які потребують тисяч літрів води для гасіння, ця система може запобігти поширенню вогню, використовуючи лише 240 літрів. Це становить усього 20 відсотків місткості водяного бака автомобіля.

Наразі Hiload проходить випробування в Чехії. Ця модель створена спеціально для боротьби із загоряннями електрокарів і могла б запобігти великим пожежам, у результаті яких тисячі транспортних засобів і цілі будівлі були спалені одним електромобілем.