Безплатний мобільний застосунок Merlin Bird ID навчився ідентифікувати понад 6000 видів птахів на шести континентах за фото, піснями та криками цих тварин, що потенційно дозволить зберегти їхні популяції. Про це пише CBS News.

«Ідея цього застосунку виникла з бажання допомогти людям відповісти на просте запитання: “Що це за птах, якого я бачу?”. Тому що ви можете бути на вулиці або дивитися на задньому дворі і думати: “Гей, що це?», – пояснила керівниця програми Корнелльської лабораторії орнітології Корнелльського університету Джессі Баррі.

Перші версії додатка запустили у 2014 році. Тоді в користувачів була змога розпізнавати до 400 видів птахів Північної Америки. Крім ідентифікації додаток дає змогу створювати цифровий альбом знайдених птахів та інформує вчених про те, як зміни клімату впливають на міграційні маршрути тварин.

«Птахи дійсно важливі, тому що вони є індикаторами здоров’я навколишнього середовища; по суті, те, що добре для птахів, добре й для людей», – акцентувала Джессі Баррі. – Вони (птахи – ред.) допомагають нам зрозуміти стан здоров’я планети. Зараз всі показники вказують на те, що популяції птахів скорочуються. І це дуже важливий попереджувальний знак для нас зараз».

Фотограф дикої природи зі штату Алабама Ліза Моутс Сміт високо оцінила роботу додатка.

«Як фотографу дикої природи, дуже приємно мати можливість шукати певного птаха, щоб я могла ідентифікувати його на своєму веб-сайті, коли публікую свої фотографії. Я просто закохалася в цю функцію», – сказала вона.

Нагадаємо, що раніше компанія Colossal Biosciences оголосила про наміри воскресити та приручити додо — нелітаючого птаха, який став символом вимирання після того, як був знищений внаслідок діяльності людини на його рідному острові Маврикій.