Вихід нових гаджетів є доволі важким процесом. Компаніям не завжди вдається передбачити, які саме функції та можливості дійсно сподобаються користувачам. У випадку з Apple, так було із запуском Apple Watch, коли «розумні» годинники спочатку позиціювалися значно функціональнішим гаджетом, ніж він став згодом.

Це, звісно, не скасовує факту, що Apple Watch досі здатні виконувати чимало функцій. З часом, зібравши більше відгуків та даних про реальне використання, компанія отримала чіткіше розуміння, яким саме можливостям варто приділити більше уваги. Такими стали, наприклад, моніторинг життєвих показників, сповіщення та кастомізовані циферблати. 

І як розповідає Марк Гурман, з гарнітурою змішаної реальності Apple планує застосувати такий самий підхід.

Гарна новина полягає в тому, що компанія готує чимало різноманітних можливостей для пристрою й дійсно недешева гарнітура з очікуваною вартістю у $3 000 зможе запропонувати багато функцій вже з перших хвилин свого існування.

«Apple планує наповнити гарнітуру різноманітними функціями — іграми, фітнес-сервісами, навіть застосунком для читання книг у віртуальній реальності — і сподівається, що покупці знайдуть те, що їм до душі» — пише пан Гурман.

При цьому аналітик перерахував дійсно великий список функцій, якими буде «наповнена» AR/VR-гарнітура:

  • Більшість застосунків Apple для iPad будуть доступні в AR та VR. Серед них: Books, Camera, Contacts, FaceTime, Files, Freeform, Home, Mail, Maps, Messages, Music, Notes, Photos, Reminders, Safari, Stocks, TV та Weather;
  • Застосунок Wellness отримає імерсивний інтерфейс, більший акцент на медитації з заспокійливими звуками та голосом «за кадром»;
  • Тисячі наявних застосунків для iPad в App Store також працюватимуть в змішаній реальності без додаткових або з мінімальними змінами;
  • Планується новий портал для перегляду спортивних подій та ігрових трансляцій у віртуальній реальності, на що Apple спрямовує багато зусиль;
  • Не менше уваги приділяється й іграм, включно з топовими тайтлами сторонніх розробників;
  • Гарнітура зможе виступати віртуальним робочим місцем з додатковими моніторами для Mac, а також слугувати для віртуальних зустрічей з реалістичними аватарами для відеоконференцій;
  • Новий застосунок Freeform отримає більше інструментів для віртуальної реальності й спільної роботи;
  • Fitness+ також буде перероблено для гарнітури, хоча подібна версія може зʼявитися  із невеликою затримкою;
  • Перегляд фільмів можна буде доповнити можливістю «зануритися у віртуальне середовище, наприклад, у пустелі або в небі»;
  • Для керування гарнітурою буде доступно декілька способів, включно із ручним та зоровим, Siri, підключеною клавіатурою або елементами керування з іншого пристрою Apple.

Разом з цим є окрема ставка на сторонніх розробників. На презентації пристрою їм також запропонують SDK та симулятор гарнітури для Mac.

Таким чином гарнітурі дійсно буде чим зацікавити користувачам одразу. Й саме за допомогою великої кількості різноманітних функцій компанія зможе точніше визначитися з популярними прикладами використання, які надалі й будуть розвивати пристрій.

Але також Гурман зазначає, що визначатися доведеться швидко:

Велике питання полягає в тому, чи встигне Apple пройти через усе це до того, як користувачі потенційно втратять зацікавленість. Meta Platforms пропонує повчальну історію. Вона втратила споживачів на ранній стадії через нечітке бачення, і є повідомлення про те, що користувачі відкладали свої Quests у шухляди вже через кілька місяців після придбання.

Щоб уникнути такої долі, я очікую, що Apple швидко відреагує на запити ринку. При правильній зміні цін і модернізації обладнання, гарнітура змішаної реальності може стати ключовою частиною майбутнього Apple.