Згідно з повідомленням Financial Times, ARM розробляє власний чип. Компанія доручила своїй новоствореній команді «інженерів з розробки рішень» на чолі з колишнім керівником Qualcomm Кеворком Кечічяном створити процесор, який зможе продемонструвати можливості її продуктів. Основною метою компанії в цьому проєкті є залучення нових клієнтів напередодні очікуваного первинного публічного розміщення акцій пізніше цього року.

Financial Times також повідомило, що ARM працює над прототипом вже близько шести місяців. За словами багатьох керівників галузі, отриманий в результаті чип є «більш досконалим», ніж будь-який чип, вироблений в минулому. Той факт, що численні джерела за межами ARM розповіли про розробку, свідчить про те, що прототип чипа є чимось на кшталт відкритого секрету в індустрії мікросхем.

ARM відмовилася від коментарів, але, за даними Financial Times, фірма не планує продавати або ліцензувати дизайн прототипу іншим компаніям. Бізнес-модель ARM побудована навколо ліцензування своєї архітектури іншим фірмам. Понад 500 компаній, включаючи Apple, MediaTek і Qualcomm, використовують компоненти, розроблені ARM, у своїх процесорах.

Однак є сфери, де ARM може потенційно завоювати нові ринки. Компоненти ARM рідко зустрічаються на ринку комп’ютерів, окрім нещодавніх комп’ютерів Mac. Минулого тижня компанія попередила інвесторів про ризик «значної концентрації» для свого бізнесу. У 2022 році на 20 найбільших клієнтів ARM припадало 86% її доходів. Втрата кількох ключових клієнтів може мати значний вплив на зростання компанії.

Окрім залучення нових клієнтів та пом’якшення ризиків концентрації, проєкт також може принести користь споживачам. За даними Financial Times, команда розробників рішень ARM працює над підвищенням продуктивності та безпеки своїх розробок, що, як очікується, пошириться і на пристрої, які ми використовуємо щодня.