Німецький таблоїд Die Aktuelle опублікував статтю у випуску за 15 квітня, в якій міститься нібито інтерв’ю з семикратним чемпіоном Формули-1 Міхаелем Шумахером. Лише в кінці додається застереження, що це фейк, який є результатом роботи чат-бота Character.ai. Родина німецького гонщика повідомила ESPN, що планує подати позов проти журналу.

Стаття обіцяла “перше інтерв’ю” з Шумахером, який отримав серйозну черепно-мозкову травму під час сімейної гірськолижної прогулянки у французьких Альпах у 2013 році. Відтоді легендарний спортсмен, один з найвидатніших пілотів Формули-1, не з’являвся на публіці — його сім’я ретельно охороняє його особисте життя.

Відомо, що Міхаель Шумахер продовжує проходити терапію, втім подробиць про це майже немає. Його дружина Корінна зазначила в документальному фільмі “Шумахер” виробництва Netflix: “Міхаель тут. Інший, але він тут, і це, на мою думку, додає нам сили”. Також вона додала: “Ми проводимо терапію. Ми робимо все можливе, щоб Міхаелю стало краще і щоб йому було комфортно, і щоб він просто відчув нашу сім’ю, наш зв’язок. Ми намагаємося продовжувати працювати як сім’я, так, як це подобалося Міхаелю і продовжує подобатись. І ми продовжуємо своє життя. “Приватне є приватним”, як він завжди казав”.

Сім'я Міхаеля Шумахера планує подати до суду на німецький таблоїд за

Щодо журналу Die Aktuelle, редактори помістили фотографію усміхненого Шумахера на першу шпальту, додавши надпис “Перше інтерв’ю! Міхаель Шумахер”. Підзаголовок на обкладинці перекладається як “Це звучить оманливо реально”. Також видання обіцяє “Жодних мізерних, туманних напівречень від друзів. Тільки відповіді від нього!”.

Таблоїди, які подібним чином випробовують межі штучного інтелекту, є лише верхівкою айсберга. Генеративний ШІ стрімко розвивається, тож стає все складніше відокремити правду від вигадки. Без чітких законодавчих і регулятивних меж ШІ може використовуватись для пропаганди та дезінформації, та залишається питання наскільки ефективними будуть ці спроби протидії зі сторони урядів країн та технологічних компаній.