Німецький оборонний концерн Rheinmetall презентував концепт БПЛА середнього класу, який виступає як носій легких ударних БПЛА. Здається, це своєрідне переосмислення досвіду використання дронів у поточній російсько-українській війні.

У якості носія виступає розвідувальний БПЛА середнього класу LUNA NG, який несе у вантажному відділенні два ударних квадрокоптери. Після визначення та захоплення цілей квадрокоптери відділяються від носія та наносять ураження по окремих цілях в автоматичному режимі.

Про характеристики ударних дронів, у тому числі про вагу бойової частини, поки що нічого не відомо, але судячи з відео (Rheinmetall заборонив його розповсюдження, тож ви можете подивитися його на YouTube), використовується стандартна протитанкова граната типу РКГ-3 або протипіхотна міна.

А ось про носій, тобто LUNA NG, відомо трохи більше. Це розвідувальний БПЛА середньої дальності (до 100 км), який має замінити у Бундесвері попередню модель Luna X-2000, що використовується військовими Німеччини з 2000 р.

LUNA NG зроблений з посиленого карбоновим волокном пластику, запускається з катапульти, може знаходитись у повітрі до 12 годин і працювати на дальності до 100 км. LUNA NG має вкрай низьку акустичну, теплову та радарну сигнатуру. Проводились тестування версії БПЛА з радаром із синтезованою апертурою.

Цікавий концепт від Rheinmetall. Ми впевнені, що ЗСУ можуть протестувати цю систему в реальних бойових умовах.

Концерн Rheinmetall презентував БПЛА-носій ударних БПЛА

Характеристики БПЛА LUNA NG
Довжина – 2,28 м
Розмах крил – 4,17 м
Двигун – бензиновий, потужністю 5 кВт
Запуск – катапульта
Приземлення – сітка
Витривалість – до 12 годин
Дальність – до 100 км
Стеля – 5 000 м