У 2017 році мережа радіотелескопів Event Horizon Telescope (EHT) зробила знімок чорної діри в центрі галактики Мессьє 87, розташованої на відстані понад 53 мільйони світлових років від Землі. Тепер дослідникам вдалося покращити знімок завдяки використанню інструмента штучного інтелекту, повідомляє The Astrophysical Journal Letters.

Для покращення зображення було використано новий метод під назвою PRIMO – штучний інтелект, який вчиться відновлювати високу якість зображень навіть з нечітких вхідних даних. Тренуючись на згенерованих симуляціях понад 30 000 чорних дір, ШІ використовує дані, засновані на тому, що ми знаємо про фізичні закони Всесвіту, зокрема про чорні діри, для створення більш точних знімків з необроблених даних, отриманих у 2017 році.

Чорні діри – це загадкові області космосу, де гравітація настільки сильна, що ніщо не може від неї втекти, навіть світло. Вони утворюються, коли зірки, що помирають, стискаються під дією власної гравітації. В результаті колапс стискає масу зірки в крихітний простір. Межа між чорною дірою та масою, що її оточує, називається горизонтом подій – точкою неповернення, звідки все, що її перетинає, вже не повернеться назад.

Дослідники зазначають, що нове зображення узгоджується з передбаченнями Альберта Ейнштейна. Однак вони очікують, що подальші дослідження в галузі машинного навчання та апаратного забезпечення телескопів призведуть до можливості отримати ще кращі зображення чорних дір.