Декілька днів тому ми поцікавилися в наших читачів, як саме вони обходяться зі своїми старими смартфонами після придбання нового. Опитування було поділено на користувачів iPhone та Android-смартфонів, адже зважаючи на деякі особливості обох платформ, такі сценарії могли відрізнятися один від одного. Настав час поглянути на підсумки.

Загалом в опитуванні взяли участь 1 759 читачів, з яких 957 є користувачами Android, а ще 802 — надають перевагу iPhone. І незалежно від платформи, в більшості випадків учасники опитування віддають старий смартфон у користування родичам або друзям. Але давайте розглянемо розріз відповідей детальніше.

Хоча 38% користувачів смартфонів з Android віддають старий пристрій своїм близьким, 33% все ж залишають гаджет собі. Ще 20% опитуваних продають непотрібний їм смартфон, покриваючи частину витрат на новий. 5% наших читачів змінюють смартфон в результаті виходу з ладу старого. Опцією Trade-in користуються лише 2% респондентів, а 1% (15 голосів) — користується послугами утилізації (так, в Україні є відповідні організації). Не передбачені опитуванням випадки склали 3% (до них ми ще повернемося).

Що ви робите зі старим смартфоном: підсумки опитування Mezha.Media

Серед прихильників iPhone результати доволі близькі, але є й відмінності. 35% користувачів передають старий смартфон у руки родичів чи друзів. Більша кількість, порівняно з Android — 27% — самостійно продають вживані пристрої, і ще 25% залишають їх собі. При цьому Trade-in також не є популярним варіантом, але, у випадку з iPhone, ним користуються частіше — 5% відповідей. Придбання нового смартфона як результат виходу з ладу попереднього актуальне лише у 4% випадків, а утилізацією користується також лише 1% (13 голосів) наших читачів. І теж 3% учасників опитування мають нетипові сценарії для подальшої долі своїх старих пристроїв.

Що ви робите зі старим смартфоном: підсумки опитування Mezha.Media

На останні випадки цікаво було подивитися в коментарях. У нетипових сценаріях старі смартфони все ж були придатними для використання й залишалися у своїх власників, але не просто «займали своє місце в колекції», а, можна сказати, змінювали профіль. Так, зі старих смартфонів роблять камери спостереження або дитячі монітори, також вони можуть дійсно чудово замінити вебкамеру. 

Що ви робите зі старим смартфоном: підсумки опитування Mezha.Media

Разом з цим, деякі пристрої стали виконувати роль резервних модемів, а ще частина залишилася для робочих цілей (тестування застосунків, випробування аксесуарів тощо). Викрадення ми не враховуємо, адже це, скоріше, не є типовим сценарієм для одного користувача.

Якщо порівнювати висновки нашого опитування та результатами CIRP, доволі передбачувано, українці суттєво менше переваги надають Trade-in, адже умови для таких обмінів на локальному ринку є гіршими за, скажімо, пропозиції в США. Натомість українці набагато частіше віддають вже непотрібні їм гаджети родичам та друзям, або самостійно займаються подальшим продажем через інтернет-оголошення.

Що ви робите зі старим смартфоном: підсумки опитування Mezha.Media

Також, можливо, українці охайніше обходяться зі смартфонами, або частіше звертаються до сервісних центрів, а не одразу купують новий смартфон в разі пошкоджень. І дуже передбачувано, утилізацією старих смартфонів в нашій країні зацікавлені набагато менше, ніж у США.