Український розробник Тарас Сливка створив розширення для браузерів під назвою StopRU, яке допомагає користувачам натренувати YouTube не рекомендувати відео з російською мовою. Воно вже доступне для Chrome та Firefox на комп’ютерах, та за словами автора проєкту допомогло прибрати зі стрічок користувачів YouTube вже понад 220 тисяч російськомовних відео з 10 мільйонів проаналізованих.

StopRU – розширення для Chrome та Firefox, яке тренує YouTube не рекомендувати російськомовні відео

Розширення для YouTube працює на основі алгоритму, який відфільтровує російськомовні відео. Він перевіряє описи роликів на наявність літер, які присутні тільки в російській абетці (ё, ъ, ы, э) та відсутність виключно українських (ґ, є, і, ї), після чого вилучає їх через опції «Не цікавить» або «Не рекомендувати канал».

На жаль, не всі російськомовні відео відповідають цим параметрам, проте розробники зазначають, що цього достатньо. Якщо на одній ітерації розширення пропустить відео, то на іншій вже інше відео цього ж каналу буде вилучене, і це дасть необхідний зворотній зв’язок і сигнал для системи рекомендацій YouTube.

StopRU – розширення для Chrome та Firefox, яке тренує YouTube не рекомендувати російськомовні відео

Після встановлення розширення вибрати необхідну реакцію stopRU на російськомовне відео чи канал:

  • «Не цікавить» – опція за замовчуванням;
  • «Не рекомендувати канал»;
  • «Виділяти, без жодних дій».

Для користувача все відбувається непомітно. В ідеальному випадку, певні відео зникають і на їхньому місці з’являється напис «Відео вилучено» при завантаженні сторінки та перегляді відео.

Після початку користування розширенням є можливість скасувати дію stopRU, якщо користувач вважає виділення контенту помилковим, і переглянути загальну статистику з історією видалень.

В YouTube розширення StopRU працює наступним чином:

  • Головна сторінка — видаляє;
  • Сторінка пошуку — затіняє;
  • Сторінка трендів — затіняє;
  • Сторінка відео, рекомендовані — видаляє;
  • Сторінка відео, коментарі — затіняє.

Розширення StopRU є повністю безплатним, проте підтримати розвиток проєкту можна на його сайті.