Адміністратор NASA Білл Нельсон призначив нового директора Центру космічних польотів ім. Ґоддарда, однієї з найбільших та найстаріших установ NASA. Посаду зайняла планетологиня докторка Макензі Ліструп.

Нова директорка принесла присягу на досить незвичній книжці. Замість Біблії чи Конституції США докторка Ліструп обрала книгу видатного американського астронома та популяризатора науки Карла Сагана (до речі, його батько народився у Кам’янці-Подільському) «Блакитна цятка: космічне майбутнє людства» / Pale Blue Dot. A Vision of the Human Future in Space.

Pale Blue Dot

Назва книги відсилає до відомої фотографії Землі, зробленої 14 лютого 1990 року зондом Voyager 1 з відстані 6,4 млрд км (40,5 астрономічних одиниць). Видимий розмір Землі на цьому фото менше одного пікселя, планета виглядає як крихітна цятка на тлі величезного космосу серед смуг сонячного світла, розсіяного камерою.

З одного боку, це дуже зворушливе вшанування як відомого науковця, який багато зробив для вивчення Сонячної системи міжпланетними станціями, так і відомого наукового фото. З іншого боку, дехто каже, що це нехтування процедурою присяги та знецінювання її. Тому що якщо ви атеїст, та не можете приносити присягу на релігійному тексті, завжди можна обрати Конституцію, як основний закон країни.