За даними видання Business Insider, попри те, що Ілон Маск виступає за припинення експериментів зі штучним інтелектом, він ініціював великий проєкт зі створення ШІ в рамках Twitter. Повідомляється, що соціальна мережа придбала близько 10 000 графічних процесорів і найняла талановитих фахівців зі штучного інтелекту з DeepMind, дочірньої компанії Alphabet, для запуску власної великої мовної моделі (LLM).

Хоча деталі поки не відомі, джерела, знайомі із ситуацією, стверджують, що проєкт Маска все ще перебуває на початковій стадії, але придбання значної кількості додаткових обчислювальних потужностей свідчить про серйозність намірів. Точне призначення генеративного ШІ від Twitter невідоме, але потенційне застосування може включати поліпшення пошукової функціональності або генерацію таргетованого рекламного контенту.

Варто зазначити, що поточні фінансові проблеми Twitter, які Маск описав як «нестабільну фінансову ситуацію», не завадили компанії витратити десятки мільйонів доларів США на купівлю графічних процесорів. Очікується, що вони будуть розгорнуті в одному з двох дата-центрів Twitter, які ще залишилися у компанії. Цікаво, що наприкінці грудня Маск закрив основний дата-центр Twitter у Сакраменто, що призвело до зменшення обчислювальних можливостей соціальної мережі.

На додаток до закупівлі графічних процесорів для проєкту ШІ, Twitter також активно наймає для нього інженерів. На початку цього року компанія найняла Ігоря Бабушкіна та Мануеля Кройса, інженерів з дослідницької компанії DeepMind, що, як видається, є кроком, спрямованим на конкуренцію з ChatGPT від OpenAI. Остання використовує графічні процесори NVIDIA A100 для навчання свого чат-бота ChatGPT, і є припущення, що Twitter може використовувати Hopper H100 від NVIDIA або аналогічне обладнання для свого проєкту штучного інтелекту.