Насичення ринку та інфляція негативно вплинули на продажі ПК і Mac, про що свідчать дані дослідження IDC за перший фінансовий квартал 2023 року. Світові поставки ПК склали 56,9 мільйона штук, що на 29% менше, ніж у першому кварталі 2022 року. Ця тенденція до зниження очевидна в порівнянні з показниками 1 кварталу 2019 року, коли було відвантажено 59,2 мільйона одиниць, і 1 кварталу 2018 року, коли було відвантажено 60,6 мільйона одиниць, що свідчить про те, що продажі ПК повертаються до рівня, який був до пандемії.

Джітеш Убрані, менеджер з досліджень у відділі відстеження мобільних та споживчих пристроїв IDC, прокоментував ситуацію так: «Навіть за умови значних знижок, канали та виробники ПК можуть очікувати, що підвищений рівень запасів збережеться до середини року і, можливо, до третього кварталу». Це означає, що вплив інфляції на продажі ПК може продовжувати відчуватися ще деякий час.

Однак на горизонті є й проблиск надії. Лінн Хуанг, віцепрезидент з досліджень у відділі пристроїв і дисплеїв IDC, прогнозує, що «до 2024 року застаріла база встановленого обладнання почне оновлюватися». Це означає, що оскільки клієнти будуть прагнути оновити свої застарілі ПК, а компанії почнуть активний перехід на Windows 11, то продажі ПК, швидше за все, зростуть у найближчому майбутньому.

І хоча падіння продажів ПК може викликати занепокоєння у виробників, воно відкриває нові можливості для споживачів, особливо для геймерів. Коли продажі мляві, а запаси товарів великі, виробники часто вдаються до знижок на свою продукцію, щоб стимулювати продажі та звільнити складські запаси. Це може зробити дорогі товари, такі як ігрові комп’ютери та ігрові ноутбуки, більш доступними, особливо в цьому поколінні, коли ціни на них високі.