Компанія Tesla оголосила про відкриття нової мегафабрики в Шанхаї, Китай, яка буде здатна виробляти 10 000 мегапаків на рік, повідомляє CNBC. Мегапак — це велика батарея, яка зберігає енергію, що може бути використана для стабілізації електромережі та запобігання відключенням.

Батареї також дозволяють операторам електромереж переміщати додаткові потужності між різними регіонами та можуть зберігати енергію з джерел, що працюють з не регулярно, наприклад вітрові та сонячні електростанції, для використання в періоди високого попиту або незапланованих відключень.

Нинішня мегафабрика Tesla в Латропі, штат Каліфорнія, може виробляти 10 000 мегапаків щороку, як зазначено на вебсайті компанії. Генеральний директор Tesla Ілон Маск підтвердив у твіттері, що новий завод у Китаї доповнить виробництво заводу в Каліфорнії.

Очікується, що будівництво заводу в Китаї розпочнеться в третьому кварталі цього року, а виробництво почнеться приблизно в другій половині 2024 року. За повідомленням китайського державного ЗМІ «Сіньхуа», оголошення було зроблено під час церемонії підписання угоди в Шанхаї, але ні Тесла, ні Маск поки що це не прокоментували.

Поглиблення співпраці Tesla із Китаєм відбувається на тлі наростального протистояння КНР та США.

Військово-морські сили Китаю почали навчання, в рамках яких оточили Тайвань, явно натякаючи на можливість силового захоплення острова, який США пообіцяли захищати.