В Інституті демографії та соціальних досліджень припускають, що станом на 1 січня 2023 року чисельність населення України становила 28-34 млн. Про це пише Укрінформ.

«Ми спробували оцінити чисельність населення на 1 січня 2023 року в кордонах країни на 1 січня 2022 року (тобто без Криму та окупованих частин Донецької та Луганської області – прим. ред.). У нас вийшла варіація від 28 до 34 мільйонів осіб. Левова частка цієї варіації пов’язана з тим, що ми не розуміємо, що відбувається з міграцією», – повідомила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елла Лібанова.

І якщо порахувати українців, які виїхали у країни Європи, ще можливо, то кількість тих, хто самостійно або проти своєї волі перетнув кордон з Росією, визначити точно майже неможливо. Йдеться начебто про 3 млн українців, які виїхали або були депортовані в Росію.

При цьому за даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість українців, які після початку повномасштабного вторгнення виїхали до країн Європи, становить близько 8 млн осіб.

Нагадаємо, що єдиний перепис населення України за часів незалежності було проведено у грудні 2001 р. Останній за часів СРСР перепис відбувся у січні 1989 р.

Щодо прогнозів, то в Інституті демографії припускають, що на 1 січня 2030 р. чисельність населення України становитиме від 24 млн до 32 млн.