Науковці з Лабораторії з візуалізації планет імені Брюса Мюррея (Каліфорнійський технологічний інститут) створили найдетальнішу мапу Марса, ознайомитися з якою можна на сайті установи. Про це сповіщає NASA Jet Propulsion Laboratory.

Для створення інтерактивної мапи Марса було використано 110 000 зображень, зроблених апаратом NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Фото, отримані за допомогою чорно-білої Context Camera (CTX) мають роздільну здатність 25 квадратних метрів на піксель. Мапа, яка має назву Global CTX Mosaic of Mars, стала найдетальнішою мапою Червоної планети з загальним розміром 5,7 трильйона пікселів.

Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), фото якої використовує Global CTX Mosaic of Mars – це вже не нова автоматична міжпланетна станція, яка була запущена 12 серпня 2005 р. і почала працювати на орбіті Марса 10 березня 2006 р. MRO передала на Землю близько 445 терабітів даних і є другою за «часом життя» після запущеної у 2001 р. Mars Odyssey.

На Global CTX Mosaic of Mars можна подивитися деякі окремі цікавинки Червоної планети, назви різних об’єктів на Марсі, сліди життєдіяльності марсіанських роверів, топографічну мапу місцевості й таке інше. Залипательна річ!