6 квітня 2023 р. АТ «Укрзалізниця» успішно здійснила тестово-випробувальну поїздку євроколією шириною 1435 мм з Польщі до Рава-Руської (Україна). Про це повідомляє офіційний акаунт «Укрзалізниці».

Планується відкрити сполучення для пасажирів влітку та організувати у Рава-Руській зручний пересадочний хаб між поїздами з Варшави по євроколії 1435 мм та поїздами зі Львова по українській колії 1520 мм. У перспективі розглядається проєкт подовження європейської колії безпосередньо до Львова.

Укрзалізниця

Залізничний пункт пропуску у Рава-Руській не обслуговував пасажирів понад 20 років. «Укрзалізниця» відновила ділянку євроколії довжиною 8,4 км від границі до міста та реставрувала вокзал на станції Рава-Руська.

Польській стороні знадобиться декілька місяців для розгортання повноцінного митно-прикордонного пункту та завершення усіх формальностей, після чого буде офіційно оголошено дату старту регулярного сполучення.

Укрзалізниця

Насправді було б дуже круто замінити усі українські колії на європейські, але це робота на десятиліття, яка потребує політичної волі та чимало грошей.