Сервіс Google Maps стартував 8 лютого 2005 р. Буквально за два роки, 25 травня 2007 р., у ньому з’явилася функція перегляду вулиць Street View. За останні 15 років сервіс зібрав вражаючу колекцію фотографій, зроблених в різні роки й вони доступні для перегляду для усіх бажаючих, як своєрідна машина часу.

За замовчуванням Google Street View відкриває останні фотографії того чи іншого місця. Але якщо на плашці з адресою у лівому верхньому кутку обрати опцію «Переглянути інші дати», то знизу відкриється панель з фотографіями за інші роки. Але звісно ж, їх кількість залежить від того, наскільки часто команда Google проводить додаткові зйомки цього району.

Google Street View як машина часу. Маловідома функція Google Maps

Скажімо, для центру Сан-Франциско є більше ніж 20 різних фото тих самих вулиць та будівель, починаючи з травня 2008 р. У деякі роки зйомки проводилися три й навіть чотири рази, як це було, наприклад, у 2015 та 2016 рр. На цих фото можна побачити, як будуються хмарочоси, як змінюються міський ландшафт, оформлення вітрин та вивісок, марки автомобілів і таке інше.

Повернутися до сучасного вигляду вулиць в Google Street View можна, натиснувши кнопку «Переглянути найновіше зображення». Звісно ж, це може бути й не дуже нове зображення, але останнє для цього району.

Google Street View як машина часу. Маловідома функція Google Maps

Скажімо у Києві було лише дві зйомки Google Street View – восени 2011 р. та навесні 2015 р. Різниця є і тут, особливо в районі новобудов, але не така вже й велика. Для більшості місць України взагалі існує лише один знімок; для багатьох локацій, особливо в малих містах, функція Google Street View взагалі відсутня.

Google Street View як машина часу. Маловідома функція Google Maps

З іншого боку, ситуація з Google Street View в Україні набагато краще, ніж в Німеччині. Єдина зйомка в цій країні проводилася у 2008 р., охопила лише декілька міст і стикнулася з таким невдоволенням з боку населення та уряду, що останні 15 років Google навіть не намагається повернутися до Німеччини, яка виглядає як справжня біла пляма на мапі Google Street View.

Сподіваємося, що після перемоги та звільнення тимчасово окупованих територій команда Google Street View повернеться до України, і цього разу не пропустить навіть маленькі населені пункти нашої прекрасної країни.