Орбітальний політ SpaceX Starship заплановано на 10 квітня 2023 р. [але це не точно]

10 квітня 2023 р. зазначено як дата запланованого орбітального польоту SpaceX Starship у документі з безпеки польотів, оприлюдненому на сайті Федерального авіаційного управління США (FAA). Як резервні дати пропонуються 11-12 квітня 2023 р.

З іншого боку, SpaceX Starship все ще не отримав потрібні ліцензії FAA, без яких запуск просто неможливий. Крім того, як зазначає науковий редактор Ars Technica Ерік Бергер, навіть якщо SpaceX отримає ліцензію FAA, існує висока ймовірність подання цивільного позову щодо екологічних проблем відразу після видачі ліцензії на запуск. У такому разі суддя має повноваження видати тимчасову заборону на льотні випробування до вирішення цього позову.

Це не перший випадок суперечок між SpaceX та екологами щодо Starbase. Річ у тому, що поблизу Бока-Чіка (Техас) розташовані заповідник дикої природи та державний парк, обидва з яких, на думку екологів, мають крихкі екосистеми, які може зруйнувати діяльність космодрому. І хоча минулого літа FAA опублікувала власну екологічну оцінку Starbase та програми випробувань Starship, встановивши, що плани SpaceX не призведуть до значного впливу на навколишнє середовище, Федеральне управління вимагає від компанії запровадити низку заходів для пом’якшення наслідків запусків.

Нагадаємо, перший орбітальний політ Starship 24 та SuperHeavy Booster 7 включає один неповний виток навколо Землі з приводненням Starship 24 у Тихому океані неподалік острову Кауаї (Гаваї). SuperHeavy Booster 7 має приводнитися у Мексиканській затоці, приблизно в 30 км від місця запуску.

Попри те, що Starship ще жодного разу не бував у космосі, SpaceX має низку запланованих на 2023-2024 рр. запусків цього корабля.