У вівторок президент США Джо Байден звернувся до своїх науково-технічних радників, обговорюючи потенційні переваги та небезпеки штучного інтелекту (ШІ), повідомляє Reuters.

«На мою думку, технологічні компанії несуть відповідальність за забезпечення безпеки своїх продуктів перед тим, як випускати їх на ринок» – зазначив Байден.

Президент США визнав, що ШІ може допомогти у розв’язання глобальних проблем, як хвороби та зміна клімату, але він також попередив про потенційні ризики для суспільства, національної безпеки та економіки.

На питання, чи є ШІ небезпечним, Байден відповів: «Це ще належить з’ясувати. Можливо». Він висловив стурбованість впливом потужних технологій на психічне здоров’я і самооцінку, особливо серед молоді, і закликав Конгрес прийняти двопартійне законодавство про конфіденційність, щоб захистити персональні дані та надати пріоритет здоров’ю і безпеці при розробці продуктів.

ШІ стає все більш важливою темою для політиків: Центр штучного інтелекту та цифрової політики закликав Федеральну торгову комісію США зупинити OpenAI від випуску нових комерційних версій GPT-4. Сенатор-демократ Кріс Мерфі також закликав взяти паузу, поки суспільство розглядає потенційні наслідки ШІ.

Минулого року адміністрація Байдена випустила проєкт «Білля про права», спрямованого на захист прав користувачів під час проєктування та розробки технологічними компаніями систем штучного інтелекту. Увага Байдена до ШІ підкреслює важливість усунення потенційних ризиків і забезпечення відповідального та безпечного розвитку технології.