4 квітня 2023 р., у 74 річницю створення Організації Північноатлантичного договору, Фінляндія офіційно стала 31 країною-членом Північноатлантичного альянсу.

Швидке приєднання Фінляндії до НАТО, яке з моменту ухвалення рішення до прийняття країни до альянсу зайняло менш як рік, обумовлено тим, що ще у 2007 році країна зробила більшість кроків, необхідних для подібної інтеграції. Але тоді фінському уряду, який усю другу половину XX сторіччя дотримуватися політики нейтралітету і налагодження добросусідських та економічних відносин з Росією, забракло політичної волі. До того ж приєднання до НАТО у той момент підтримувало лише 22% населення Фінляндії.

Фінляндія стала офіційним членом НАТО

Ситуація кардинально змінилася після початку повномасштабного вторгнення російських загарбників в Україну. У березні 2022 року вже 62% фінів підтримували приєднання до НАТО і лише 16% були проти, 22% не визначилися. Це безпрецедентна для Фінляндії цифра, хоча до лютого 2023 р. вони зросла до 82%! Уряд Санни Марін скористався все ще відкритою опцією приєднання до альянсу і разом зі Швецією подав заяви на вступ до альянсу.

Фінляндія стала 31 країною НАТО, до того ж країною з найбільшим сухопутним кордоном з Росією, який становить 1 340 км. Це майже вдвічі збільшує кордон НАТО з Росією. До приєднання Фінляндії він становив лише 1 215 км.

Фінляндія стала офіційним членом НАТО

Щодо Швеції, яка подала заявку разом з Фінляндією, то вона чекає на схвалення урядів Угорщини та Туреччини. Туреччина серед іншого вимагає видати деяких дисидентів, яких вважає представниками терористичної організації. Але і керівництво НАТО і уряд Фінляндії намагаються усіма силами допомогти Швеції приєднатися до альянсу. Це трохи іронічно, бо 100 років тому саме Фінляндія умовляла Швецію створити військовий блок скандинавських країн, в першу чергу проти СРСР, а саме Швеція пручалася. Усі ми знаємо, до чого це призвело у 1939 році.

У будь-якому разі щиро вітаємо Фінляндію і сподіваємось, Швеція дуже скоро теж приєднається до НАТО.