Організація The Tor Project, що займається програмним забезпеченням анонімної мережі Tor, представила новий захищений браузер Mullvad — він базується на Firefox і не з’єднується з Tor, натомість пропонує використовувати VPN.

Браузер створюється у партнерстві з компанією Mullvad, VPN якої й пропонується використовувати разом з браузером — для цього треба встановити окрему утиліту, створити обліковий запис і придбати час у розробника.

Однак за бажанням користувач може відмовитися від Mullvad VPN на користь будь-якого іншого — або використовувати браузер взагалі без VPN. В такому випадку він стає дуже схожим на режим приватного перегляду Firefox: Mullvad маскує дані, за якими можна ідентифікувати систему користувача, блокує сторонні cookies і трекери, не збирає телеметричні дані, замість пошуку Google використовує DuckDuckGo тощо.

Mullvad about

Звісно, за бажанням зробити аналогічні налаштування можна в тому самому Firefox, на якому й базується Mullvad, але це потребує додаткових зусиль та певного розуміння того, що саме треба робити. Водночас Mullvad, за словами розробника, пропонує готове рішення, яке працює відразу після встановлення браузера.