Попри те, що ракета нового покоління SpaceX ще не здійснила жодного польоту, компанія вже розпочала бронювання рейсів Starship. Стартап Astrolab, який сподівається перевозити обладнання, матеріали та людей по поверхні Місяця оголосив, що підписав угоду з космічною компанією Ілона Маска про бронювання місця на вантажній місії Starship без екіпажу. Очікується, що запуск відбудеться в середині 2026 року, і Astrolab заявляє, що є одним з кількох клієнтів, які беруть участь у польоті.

Ракета Starship від SpaceX доставить у 2026 році на Місяць найбільший місяцехід

Джарет Метьюз, генеральний директор Astrolab, розповів The New York Times, що це буде перший комерційний контракт SpaceX на доставку вантажів на поверхню Місяця. У цей час стартап розробляє транспортний засіб під назвою Flexible Logistics and Exploration (FLEX), який за розміром приблизно такий самий, як Jeep Wrangler. FLEX оснащений роботизованою рукою, яка може допомагати з вантажем, може рухатися зі швидкістю до 24 кілометри на годину і може перевозити до двох астронавтів.

Astrolab стверджує, що FLEX стане найбільшим місяцеходом, який подорожуватиме місячною поверхнею після того, як він приземлиться на супутнику Землі. Метьюз заявив, що у стартапу вже є клієнти, які чекають на використання місяцехода для транспортування вантажів під час місії Starship 2026 року. Крім того, Метьюз вважає, що FLEX може допомогти у встановленні постійної людської присутності на Місяці та за його межами. «Зрештою, наша мета – мати флот транспортних засобів як на Місяці, так і на Марсі», – сказав він. «І я дійсно вважаю, що ці апарати стануть каталізаторами розвитку позаземної економіки».